Ιστολόγιο

Friday, 06 December 2019 21:08

Η ιλαρά σκότωσε σχεδόν 140.000 παιδιά το 2018

Written by
Rate this item
(0 votes)
Η ιλαρά σκότωσε σχεδόν 140.000 παιδιά το 2018 Εμβόλιο ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε το 2018 στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από ιλαρά, ενώ το 2019 η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφού μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου 2019 είχαν αναφερθεί 413.000 κρούσματα, έναντι 353.000 που αναφέρθηκαν όλο το 2018 (τα κρούσματα που αναφέρονται παγκοσμίως στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που συμβαίνουν αφού υπάρχουν κράτη χωρίς υποχρεωτικά συστήματα καταγραφής).

Το 2018 η ιλαρά προσέβαλε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπων και προκάλεσε τον θάνατο 140.000, κυρίως παιδιών κάτω των 5 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί. Έπληξε κυρίως τη Λιβερία, την Ουκρανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και τη Σομαλία, με τις πέντε αυτές χώρες να καταγράφουν σχεδόν τα μισά κρούσματα παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά αυξημένος σε σύγκριση με τους 124.000 θανάτους που υπολογίζεται ότι είχαν συμβεί το 2017.

Αν και από το 2000 και μετά έγινε τεράστια πρόοδος εναντίον της ιλαράς, την τελευταία διετία ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων αρχίζει πάλι να αυξάνεται. Υπαίτιο γι' αυτό είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που αφήνει τα παιδιά εκτεθειμένα στην επικίνδυνη νόσο. Έτσι, η ιλαρά επιστρέφει σε χώρες απ' όπου είχε εκριζωθεί και ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε το 2018 από την λίστα των χωρών που εξάλειψαν τη νόσο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αποφευχθούν οι επιδημίες ιλαράς απαιτείται εμβολιαστική κάλυψη του 95% του πληθυσμού με δύο δόσεις του εμβολίου. Ωστόσο παγκοσμίως μόνο το 86% των παιδιών έχουν κάνει την πρώτη δόση και μόνο το 69% την δεύτερη (πρακτικά εξοργιστικό το γεγονός ότι πεθαίνουν παιδιά από νόσους, όπως η ιλαρά, που μπορούν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό την στιγμή που υπάρχει στη διάθεσή μας εδώ και δεκαετίες ένα ασφαλές και φθηνό εμβόλιο).

Υπενθυμίζεται ότι η ιλαρά είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική νόσος που προκαλείται από ιό που μεταδίδεται κυρίως με τις αναπνευστικές εκκρίσεις όταν ένας ασθενής βήχει ή φταρνίζεται. Στα αρχικά συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται ο υψηλός πυρετός, ο βήχας, το συνάχι και η δακρύρροια. Μετά από 2-4 ημέρες εμφανίζεται και το χαρακτηριστικό εξάνθημα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 έδειξε ότι η ιλαρά όχι μόνο απειλεί τη ζωή όσων προσβληθούν από την νόσο αφού μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση ή κώφωση, αλλά επίσης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών σε τέτοιο βαθμό που τους αφήνει ευάλωτους σε επικίνδυνες ασθένειες για μήνες ή ακόμη και χρόνια.

 

Διαβάστε περισσότερα για την ιλαρά εδώ.

Read 1060 times Last modified on Friday, 06 December 2019 21:51

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Αναζήτηση